" Jestem tym, co jem "

2015-11-08

 Fot. mini nr 4626 -

Ile z nas kieruje się tą zasadą?  Czy zwracamy uwagę na jakość produktów, regularność posiłków?

Z każdej strony jesteśmy bombardowani  informacjami o szkodliwości dodatków chemicznych do żywności. Wśród nas jest wiele osób będących na diecie, np. bezglutenowej, spora część społeczeństwa, zwłaszcza dzieci i młodzież to alergicy. Co jeść, żeby nie być głodnym, a zachować zdrowie, szczupłą figurę i – po prostu - żyć szczęśliwie?

30 października 2015 roku Samorząd Uczniowski zorganizował w naszej szkole „Dzień Drugiego Śniadania”. Akcja miała na celu kształcenie umiejętności prawidłowego odżywiania się. Próbowaliśmy udowodnić, iż dieta oparta na owocach i warzywach jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo smaczna. Argumentami za tym stały się:

       Ø  prelekcja pracownika Świętokrzyskiego Centrum Onkologii (Dział Promocji Zdrowia) – Pani Jadwigi Zapały,

       Ø  propozycje zdrowego i pożywnego II śniadania zaprezentowane przez poszczególne klasy

Pani Jadwiga Zapała ciekawie i przekonująco omawiała zagadnienia związane z korzyściami płynącymi z właściwego odżywiania się oraz z zagrożeniami, jakie czyhają na nasze zdrowie, kiedy nie zwracamy uwagi na to, co jemy, ile jemy i kiedy jemy. Przypomniała źródła i znaczenie składników pokarmowych: białek, tłuszczów, węglowodanów, soli mineralnych, wody dla funkcjonowania człowieka. Przekonywała do stosowania zróżnicowanej, dostosowanej do potrzeb diety. Zwróciła uwagę na to, by odżywiać się racjonalnie, biorąc pod uwagę, np. wiek, stan zdrowia, tryb życia i aktywność fizyczną, porę roku. Wskazywała na wymierne korzyści płynące z prawidłowego żywienia, a także przestrzegała przed skutkami otyłości czy niedowagi. Nadmieniła, że nadwaga prowadzić może – przykładowo - do nadciśnienia, cukrzycy (insulinozależnej) czy wywołać nowotwory, np. jelita grubego.

Pani Jadwiga przypomniała nam – które produkty powinniśmy bezwzględnie spożywać, np. dużo warzyw kiszonych, kiełków, warzyw zielonych, owoców, pełnych zbóż, warzyw strączkowych. Unikać natomiast należy pożywienia „sztucznego”, z konserwantami, konserw, jedzenia z torebek, fast foodów, słodyczy (zwłaszcza z cukru rafinowanego) i innych nienaturalnych „wynalazków”.Na pewno powinniśmy jeść mniej białka pochodzenia zwierzęcego, które nadmiernie zakwasza organizm. Objawy zakwaszenia to: uczucie stałego zmęczenia, bóle głowy, apatia, ziemista cera, zmiany skórne, zmarszczki, zaparcia i zaburzenia przemiany materii.

Przypomniała, iż dużym błędem jest niejedzenie śniadań, niedojadanie w dzień, a objadanie się wieczorem i w nocy. Rano, między godziną 7 a 9, żołądek osiąga najwyższy poziom energii, czyli trawienie odbywa się w pełni. Wieczorem z kolei żołądek posiada energię na najniższym poziomie i trawienie trwa dłużej. Dlatego tak bardzo ważne jest dla naszego organizmu, co jemy na początek dnia.

Na zakończenie prezentacji pani Jadwiga Zapała zaapelowała do zebranych, aby świadomie wybierali różnorodne zdrowe produkty i stosowali zasadę: „Jestem tym, co jem.”

Potoczne twierdzenie: „jesteś tym, co jesz” wcale nie jest dalekie od prawdy. Ludzkie ciało zbudowane jest z komórek potrzebujących do życia i wzrostu składników odżywczych, których źródłem jest spożywany pokarm. Dlatego to, jak wyglądamy oraz jakie jest nasze samopoczucie i zdrowie, zależy od codziennej diety.

Po prelekcji uczniowie poszczególnych klas zaprezentowali (przygotowane przez nich) propozycje „drugiego śniadania”. Bajecznie kolorowe, pachnące warzywami i owocami tace ze smakowicie wyglądającymi kanapkami, pastami, twarożkami, sałatkami – w mig zostały opróżnione przez uczniów, którzy z wielkim smakiem „pochłaniali” prawdziwie pożywne II śniadanie, w myśl zasady: „Jedzenie może sprawiać przyjemność i dodawać zdrowia”.

Data wprowadzenia 2015-11-08 23:30:27, ilość odsłon 585
skup aut gdynia
dieta pudełkowa Kielce
listwa maskująca karnisz

dobre wino kraków