Jak zrobić smaczne karmelki?
Tego mogli się dowiedzieć uczestnicy wycieczki do nowopowstałej Apteki Kreatywności w Kielcach. Zainteresowanie wycieczką było tak duże, że musieliśmy zorganizować ją dwukrotnie: 13 i 29 września. Najpierw uczestnicy zobaczyli, jak produkuje się karmel, jak dodaje się do niego substancje smakowe, zapachowe i barwiące. Z tak przygotowanej masy karmelowej na naszych oczach powstawały niesamowite cukierki, w których „zamknięto” różne obrazy: uśmiechniętą buzię, motyla, wisienki a nawet telefon komórkowy. Zwieńczeniem warsztatów było stworzenie przez każdego uczestnika własnego karmelkowego lizaka o dowolnym kształcie. Na zakończenie każdy Szwendaczek otrzymał dyplom nadający tytuł Małego Karmelarza.
Z Apteki Kreatywności, która mieści się przy Placu Wolności, przeszliśmy do rezerwatu Kadzielnia, gdzie zwiedziliśmy trzy połączone ze sobą największe kadzielniańskie jaskinie. W kaskach górniczych na głowie wędrowaliśmy podziemną trasą i słuchaliśmy opowieści o tworzeniu się jaskiń, powstawaniu w nich szaty naciekowej i różnych procesach geologicznych.
Szwendaczek