W pierwszy czwartek ferii, dnia 15 lutego 2018 roku grupa uczniów klas trzecich gimnazjum pod opieką wychowawców pojechała do Kielc na Zimowe Dni Zawodowe organizowane w Zespole Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego.
Uczniowie spędzili bardzo aktywne przedpołudnie, biorąc udział w licznych przygotowanych dla nich zajęciach. Dziewczęta chętnie poddały się zabiegom pielęgnacyjnym, fryzjerskim i kosmetycznym w pracowni fryzjerskiej i wizażu. Chłopcy w tym czasie uczestniczyli w zajęciach w pracowni informatycznej. Następnie wszyscy nauczyli się udzielania pierwszej pomocy i prostych chwytów samoobrony. Gdyby ktoś jednak nadal czuł się zagrożony, to miał możliwość zapoznania się z bronią ostrą. Okazało się, że rozłożenie i złożenie karabinku to wcale nie jest taka prosta sprawa. Całe szczęście nad działaniami naszych uczniów czuwali słuchacze klas mundurowych i zadbali o to, by nikomu po złożeniu broni nie zostały dodatkowe elementy na stole. Po tak intensywnej pracy wszyscy nieźle zgłodnieli. Wtedy zaproszono gimnazjalistów do szkolnej kuchni, gdzie pod okiem szefa sami przygotowali pizzerinki i makaron szpinakowy z aromatycznym kurczakowo-serowym sosem. W kuchni objawiło się wiele talentów kulinarnych, a przygotowane potrawy wszystkim bardzo smakowały. Na deser szef kuchni przygotował dla uczniów lody i bezy z wykorzystaniem ciekłego azotu. Uczestnicy wycieczki zgodnie orzekli, że był to bardzo udany wyjazd.
Renata Polak, Wioleta Stachura, Dariusz Supernat