W roku szkolnym 2018/19 szkoła przystąpiła do szeregu programów edukacyjnych promujących zdrowe odżywianie dzieci i młodzieży. Programy te odpowiadają na niepokojące wyniki badań, które jasno wskazują, że w sposobie żywienia dzieci pojawia się szereg nieprawidłowości. Prowadzą one w konsekwencji do nadwagi i otyłości oraz wynikających
z nich chorób towarzyszących. Dlatego jesteśmy przekonani, że edukacja w zakresie właściwego żywienia, szczególnie najmłodszych, powinna stać się nieodłącznym elementem wiedzy każdego dorosłego, odpowiedzialnego za żywienie dziecka.
Realizowane programy:
1. „Program dla szkół” zastąpił realizowane dotychczas przez Agencję Rynku Rolnego programy „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”. Celem programu jest promowanie wśród dzieci zdrowej diety, bogatej w owoce i warzywa oraz produkty mleczne. W ramach programu dzieci otrzymują bezpłatnie świeże owoce i warzywa oraz soki, a także mleko i przetwory mleczne.
2. „Śniadanie daje moc” - program zwiększający świadomość na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka. W ramach programu w klasach I-III realizowane są zajęcia pod hasłem: „Śniadanie Daje Moc”.
3. „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” – celem inicjatywy jest m.in. kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci, ich rodziców i pracowników oddziałów przedszkolnych oraz podkreślenie istotnej roli żywienia we wczesnym okresie życia.
4. „Dzieciaki Mleczaki”. W ramach programu prowadzone są działania promujące spożycie mleka i produktów mleczarskich tak, aby zachęcić dzieci do spożywania mleka i jego przetworów, a także poszerzać ich wiedzę na temat zawartych w mleku wartości odżywczych.
5. Ogólnopolski Program Edukacji Żywieniowo-Kulinarnej „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” – kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych u najmłodszych.
6. ‘Bieg po zdrowie” - program antytytoniowej edukacji zdrowotnej, skierowany dla uczniów klas IV.
7. „Trzymaj Formę” – program organizowany w ramach realizacji strategii WHO dotyczącej diety, aktywności fizycznej i zdrowia, przeznaczony dla uczniów klas V-VIII i gimnazjum.
8. Program „Żyj smacznie i zdrowo”- promocja wśród młodzieży zasad zdrowego
i świadomego komponowania smacznych i zdrowych posiłków. Pokazanie młodzieży różnorodności dostępnych produktów oraz pokarmów, dzięki którym, możliwy jest kompromis pomiędzy jedzeniem zdrowym i smacznym. Utrwalanie odpowiedzialnych postaw związanych z niemarnowaniem jedzenia, z prawidłowym oraz świadomym kupowaniem, przygotowywaniem i przechowywaniem żywności.
Wspólnym mianownikiem merytorycznym tych wszystkich projektów jest promocja zdrowego stylu życia, zdrowego odżywiania, żywności ekologicznej, aktywności fizycznej oraz ochrony środowiska. Mamy nadzieję, że jednoczesna, wielotorowa realizacja kilku projektów, przyczyni się do wzrostu świadomości zdrowego stylu życia, które są drogą do zdrowia, rozwoju własnych zainteresowań i osobowości.
Pedagog szkolny Ilona Picheta