Zbliżamy się do wyjątkowego okresu w roku, obchodów Świąt Bożego Narodzenia, sylwestra i karnawału. Czas ten uświetniają nam co roku wyjątkowe potrawy, ciasta i desery, zarówno te nasze, polskie, tradycyjne, jak i te coraz bardziej wyszukane, oryginalne i niespotykane. Eksperymentom kulinarnym sprzyjają wypatrzone w internecie przepisy kuchni z innych krajów i inspiracje przywiezione z letnich podróży. Tych ostatnich było w tym roku mniej, dlatego gorąco zachęcamy do urozmaicenia świątecznego, sylwestrowo-noworocznego i karnawałowego menu niecodziennymi potrawami i słodkościami pochodzącymi z innych krajów europejskich.
Czas przerwy świątecznej i ferii jest świetną okazją, by wraz z rodziną poeksperymentować w kuchni i spróbować przysmaków typowych dla innych krajów Europy.
Jak wziąć udział w konkursie ?
1. Przygotuj, upiecz lub ugotuj typowy przysmak świąteczny, noworoczny lub karnawałowy z innego kraju Europy (potrawa, ciasto, deser, itp.), NIE z Polski .
2. Zrób zdjęcie ładnie i ciekawie podanej potrawy/ciasta/deseru z karteczką, na której znajdzie się:
- imię i nazwisko wykonawcy*
-klasa
-nazwa dania/deseru/ciasta i kraj jego pochodzenia
*Gotowanie może być rodzinne, na karteczce wpisujemy tylko reprezentanta gotującej, rodzinnej drużyny będącego uczniem naszej szkoły.
4. Ocenie będą podlegały ORYGINALNOŚĆ tej europejskiej potrawy, jej TRUDNOŚĆ i ESTETYKA PODANIA/ZAPREZENTOWANIA
3. Prześlij zdjęcie swojego dzieła do 17 stycznia 2021r. na adres mail madcap13@interia.pl, lub do opiekunów Szkolnego Klubu Europejskiego, p. Renaty Butenko, p. Julity Chmielewskiej, p. Moniki Kasprzyk lub p. Agnieszki Nalepy.
Przykładowe inspiracje w linku poniżej: