Zakończyły się nasze szkolne, kulinarne podróże po Europie. Uczestniczyli w nich uczniowie naszej szkoły wraz z rodzinami, a efekty ich pracy możemy dziś podziwiać w galerii zdjęć.
Jury długo obradowało nad tym, która z potraw jest najbardziej oryginalna, która najtrudniejsza w wykonaniu, a która najładniej podana. Poziom zdolności kulinarnych i pomysłowości uczestników konkursu przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Jaka szkoda, że nie mogliśmy skosztować tych pyszności, i musieliśmy wyłonić po jednym ze zwycięzców każdej kategorii.
Serdecznie dziękujemy za wszystkie zgłoszenia i mamy nadzieję, że posłużą jako inspiracja do kulinarnych, europejskich eksperymentów koleżankom i kolegom oraz ich rodzinom.
Oto zwycięzcy trzech kategorii:
Ciasto /potrawa najtrudniejsza:
1. Magda Serafin kl. 8a ex aequo z Sylwia Miśta kl. 7c -ciasto Buche de Noel, kraj pochodzenia Francja
2. Wyróżnienie: Alicja Serafin kl. 4b- ciasto szpinakowe 'Leśny Mech', kraj pochodzenia - Turcja
3. Wyróżnienie: Michał Walas kl. 7d- Gulasz, kraj pochodzenia Węgry
Ciasto /potrawa najbardziej oryginalna:
1. Magda Serafin kl. 8a+ Sylwia Miśta kl. 7c ciasto bożonarodzeniowe Buche de Noel, kraj pochodzenia Francja
2. Wyróżnienie: Julia Arabasz kl. 6c - Ciasto Króli, Galette des Rois, kraj pochodzenia Francja
3. Wyróżnienie: Maja Janus kl. 4c-Ciasteczka Lebkuchen, kraj pochodzenia Niemcy
Ciasto/potrawa najładniej podana:
1. Sylwia Miśta kl. 7c ciasto Buche de Noel, kraj pochodzenia Francja
2. Wyróżnienie: Faustyna Kozieł kl. 4c- barszcz ukraiński, kraj pochodzenia Ukraina
3. Wyróżnienie: Jakub Stępień kl. 7b-Muffinki, kraj pochodzenia Wielka Brytania
Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu kunsztu kulinarnego !
Opiekunowie Szkolnego Klubu Europejskiego.